Eigenschappen van een screendoek

Screens doekdesign

Eigenschappen van een screendoek:

Screendoek is een technisch weefsel, dat naast functioneel ook nog decoratief moet zijn. Bij een screendoek gaat het om een hoogwaardig product, dat aan strenge technische eisen moet voldoen. Iedere productie wordt aan strenge laboratoriumtesten onderworpen. Eisen van waterdichtheid en vele vuil- en waterafstotende eigenschappen, inscheurweerstand en treksterkte, weer- en kleurechtheid en vele ander eigenschappen worden vastgelegd, gemeten en voor iedere doektype gegarandeerd.

Hoewel bij het vervaardigen alleen gecontroleerd 1e kwaliteit doek gebruikt wordt, zijn aan de perfectie grenzen gesteld. Sommige effecten in het doek, waarover eigenaren van zonweringdoek bezwaar kunnen maken, zijn echter ook bij de huidige stand van techniek niet helemaal uit te sluiten.

Wafelvorming of rimpelvorming
De zijkant van het screendoek wordt d.m.v. een glasvezelbandje extra verstevigd tegen inscheuren en rafelen. Het aanbrengen van dit band wijzigt de structuur van het doek enigszins, waardoor er aan de zijkanten wafelvorming of rimpelvorming kan ontstaan.

Horizontale naden
Bij doeken met een grote hoogte kan het voorkomen dat er een horizontale lasnaad moet worden toegepast. Hierdoor kan een lichte golf-vorming ontstaan op het doek.

Horizontale strepen
De peesgleuf in bovenbuis kan een aantal horizontale afdrukken op het doek veroorzaken, waardoor het lijkt dat er diverse horizontale strepen in het doek zitten. Deze onvolmaaktheden hebben geen invloed op de kwaliteit en de werking van het doek en vereisen absoluut geen doekvervanging.

Belangrijk
Deze onregelmatigheden zullen sterker waarneembaar zijn als een screen smaller is dan 150 cm, omdat in dat geval de onderlat van de screen niet optimaal verzwaard kan worden.
Contact