Eigenschappen van zonweringdoek

Eigenschappen van zonweringsdoek Hennie's Zonwering

Eigenschappen van een zonweringdoek:

Zonweringdoek is een technisch weefsel, dat naast functioneel ook nog decoratief moet zijn. Bij zonweringdoek gaat het om een hoogwaardig product, dat aan strenge technische eisen moet voldoen. Iedere productie wordt aan strenge laboratoriumtesten onderworpen. Eisen van waterdichtheid en vele vuil- en waterafstotende eigenschappen, inscheurweerstand en treksterkte, weer- en kleurechtheid en vele ander eigenschappen worden vastgelegd, gemeten en voor iedere doektype gegarandeerd.

Hoewel bij het vervaardigen alleen gecontroleerd 1e kwaliteit doek gebruikt wordt, zijn aan de perfectie grenzen gesteld. Sommige effecten in het doek, waarover eigenaren van zonweringdoek bezwaar kunnen maken, zijn echter ook bij de huidige stand van techniek niet helemaal uit te sluiten.

Knikvouwen:
Ontstaan bij de confectie en bij het vouwen van de doeken. Daarbij kunnen er, vooral bij lichte kleuren, in de knik pigmentverschuivingen ontstaan. Deze zijn tegen het licht donker gekleurd en zien er derhalve uit als vervuilde strepen. Knikvouwen verminderen de kwaliteit van het doek niet.

Golven:
Kunnen in de buurt van zomen en naden en in het midden van de banen ontstaan. Door de dubbele lagen doek in de zoom/naad ontstaan er verschillende wikkeldiktes op de doekrol. De daardoor ontstane stofspanningen kunnen golven tot gevolg hebben (bijv. wafel of visgraatpatroon). Deze effecten kunnen worden versterkt door het doorhangen van de doekrol en/of de voorbuis. Door een fikse regenbui kan er een waterzak ontstaan die, als het doek opdroogt, ook golven kan veroorzaken.

Regenbestendigheid:
Zonweringdoeken zijn waterafstotend geïmpregneerd en blijven bij goed onderhoud en onder een minimale hoek van 14 graden tegen een kleine regenbui bestand. Bij hevige en langdurige regenbuien moeten de schermen worden ingerold om eventuele schade aan het doek en/of scherm te voorkomen. Nat opgerolde doeken zo snel mogelijk weer uitrollen om ze te laten drogen.

Golven in de zijzoom:
Het doek wordt meestal door een actief verensysteem onder permanente spanning gehouden. Naden en zomen werken weliswaar als een verstekring, maar ze moeten ook de meeste belasting verdragen. Bij het oprollen van het doek liggen de zomen en naden over elkaar, wat de druk en spanning nog extra verhoogt. Naden en zomen worden platgedrukt en er bij het openen van het zonnescherm toe leiden, dat de zijzomen licht golven.

Doekkleuren:
Contact